پرورش قارچ

پرورش قارچ صدفی در منزل

پرورش قارچ صدفی در منزل یکی از مشاغل خانگی پر طرفدار در بین مردم بوده و در این راستا شاهد تولید قارچ در کارگاه‌های کوچک هستیم، پرورش قارچ علی‌رغم اینکه ساده به نظر می‌رسد ولی نیازمند یکسری اصول و قوائدی است که در این مقاله سعی داریم به آن بپردازیم.

اولین مسئله در رابطه با پرورش قارچ تهیه کاه وکُلَش گندم، برنج و یا دیگر غلات بوده که بهترین انتخاب برای پرورش قارچ استفاده از کاه و کُلَش گندم است، قارچ صدفی به گونه‌ای است که نیاز به افزودن هیچ مکمل غذایی ندارد ولی در صورت دلخواه می‌توانید از سبوس غلات و سلولز استفاده کنید، موضوع مهم در این رابطه استفاده یکسان از کاه و کُلَش بوده یعنی شما باید از مخلوط کاه و کُلَش استفاده کنید و مقدار آن نیز به یک اندازه باشد.

نکته مهم در مورد کاه باید زرد طلایی، باران نخورده و تازه باشد، کاه و کُلَش آبی بهترین انتخاب برای استفاده در پرورش قارچ است، بهتر است کاه را در دمای 4 درجه زیر صفر نگهداری کنید و لازم است هیچ گونه آلودگی نداشته باشد باید دقت داشته باشید که کاه کپک های سبز و زرد نداشته باشد.

پس از آماد کردن این مواد نوبت آماده کردن کیسه‌ها برای پر کردن کاه یا به عبارتی کمپوست می‌رسد، کیسه ها را با ابعاد 60*40 سانت انتخاب کنید این کیسه ها به کیسه های خیاری نیز معروف هستند، هر چقدر اندازه کیسه های کمپوست کوچکتر باشد در صورتی خرابی کمپوست کمتر دچار ضرر و زیان خواهید شد، انتخاب بذر یکی دیگر از مراحل پرورش قارچ خانگی بوده که لازم است هنگام خرید بذر از مراکز معتبر فروش بذر اعلام کنید که در منطقه گرمسیر و یا سردسیر هستید.

لازم به ذکر است که به ازای هر کیلوگرم کاه و کُلَش خشک زمانی که خیس می شود سه کیلوگرم وزن اضافه می شود و مقدار مورد نیاز بذر در تابستان 250 گرم و ذر زمستان 300 گرم است، نکته دیگر توجه به اندازه قطعات کاه است در صورتی که کاه بیشتر از دو بند انگشت باشد باید خرد کنید اندازه استاندارد کاه حدود 5 سانتی متر است، این اندازه به منظور افزایش قدرت جذب آب و تسریع در خرد کردن کیسه های خیاری است.

شما باید حدود 24 ساعت کاه و کُلَش را درون یک تشت خیس کرده و یک جسم سنگین رو بر روی آن قرار دهید و برای اینکه کاه‌ها به طور کامل خیسانده شود بهتر است از آب ولرم استفاده کنید، فردای آن روز باید شروع به پاستولونیزه کردن کنید، دقت داشته باشید کاه باید عاری از فضولات حیوانات باشد، در صورتی که کاه دچار کثیفی باشد لازم است آب را مجدد تعویض کنید اما این کار باعث کاهش ارزش غذایی قارچ می شود بنابراین بهتر است ابتدا کاه را دست چینی کرده و پس از تمیز کردن آن را خیس کنید.

بعد از آماده شدن کاه باید آن را درون دیگ کرده و بر روی حرارتی قرار دهید از زمان به جوش آمدن دیگ باید یک و نیم ساعت باید پاستوریزاسیون را شروع کنید اگر مرحله جوشاندن کاه را به خوبی انجام ندهید قارچ دچار بیماری می شود، از جوشاندن دوباره کاه جلوگیری کنید همچنین باید از ریختن آب در درون کیسه جلوگیری کنید، توصیه می شود پس از مرحله جوشاندن باید در محیطی که قبلا ضدعفونی کرده اید کاه را دپو کنید.

پر کردن لایه به لایه

پس از دپو کردن باید منتظر پایین آمدن دمای کمپوست باشید چنانچه دمای آن ملایم شد می توانید آن را درون کیسه های خیاری کنید برای پر کردن کیسه باید کاملا دهنه کیسه را باز کرده و در این مرحله 5 سانت کاه را بریزید و 50 گرم بذ را به سراسر کاه پخش کنید توجه کنید که تمامی سطح کاه را با پذر بپوشانید، اصطلاحا به این مرحله پر کردن لایه به لایه گفته می شود پس از پر کردن کل کیسه باید با طناب محکم سر کیسه را ببندید.

چینش کیسه های کمپوست به دو صورت می توان انجام شودشما می‌توانید کیسه ها را آویزا کرده و فاصله هر کدام از آنها را به اندازه عرض شانه قرار دهید که در هنگام عبور و مرور دچار مشکل نشوید یا اینکه می توانید کیسه ها را به صورت هرمی و یا آجری بر روی زمین بچینید در هنگام چینش باید رفت و آمد متصدی کارگاه را در نظر بگیرید.

مرحله فاز زایشی

درز این مرحله نباید هیچ گونه تهویه‌ای انجام شود، دمای کیسه ها باید 25 درجه و رطوبت محیط 85 درصد باشد، روز دوم لازم است ضربه های ضربدری بر روی کیسه های کمپوست زده شود اما توجه داشته باشیدضربه بر روی فضای خالی ایجاد نکنید چرا که این کار باعث ایجاد بیماری در بذر می شود، البته باید توجه کنید که ضربه بر روی بذرها هم نباید ایجاد شود تنها محلی که می توان بر روی آن ضربه ایجاد کرد، کاه و کُلَش چسبیده بر روی کیسه است.

تعداد ضربه ها بر روی هر کیسه باید بین 20 تا 25 عد باشد و اندازه هر ضربدر باید 2 سانت در 2 سانت باشد، در ضمن در این مرحله محیط نیازی به هیچ گونه نوری ندارد اصطلاحا به این مرحله فاز زایشی گفته می شود.

فاز زایشی باید حدود 14  روز انجام شود، بعد از گذشت این مدت 70 درصد از سطح کیسه ها سفید رنگ خواهد شد پس از مشاهده این رنگ وارد مرحله شوک می شویم در این مرحله باید دمای داخل کیسه های کمپوست را به 18 درجه برسانیم  رطوبت محیط پرورش قارچ را نیز به 95 درصد برسانیم در این مرحله باید تهویه محیط تامین شده و از لامپ های معمولی برای تامین روشنایی محیط استفاده کنید، لازم است هر روز به مدت 8 ساعت به مدت دو هفته محیط را روشن کنیم.

پس از دو هفته قارچ ها را می توان به راحتی برداشت کرد شما می توانید از قسمت ته قارچ با یک پیچ قارچ را از داخل کیسه خارج کرده و وارد مرحله فروش شوید.

 

[aparat id=’Dfpdm’]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *